Ituperunani

Joko pian olisi aika kylvää idätetyt perunat? Ne mitkä talvea kohden vietiin kellariin seuraavaa kesää odottelemaan siinä tiedossa, että ne talven ajan lepäisivät ja onnistuisivat keväällä ituset siellä koleassa levossa katseilta piilossa kasvattamaan.

Olisiko minun maani kohta tarpeeksi lämmennyt tulevaan kesään, jotta ituperunoillani olisi lämpöä kasvaa minusta? Vai vieläkö kykenisin jäätymään ja palelluttamaan ituperunani pilalle. Jäämättä kesällä ilman uusia perunoita. Myös niitä mitkä kaikkein maukkaimmilta maistuisivat juuri ja juuri syötävinä, vasta perunan kokoonsa kasvaneina.

Otanko riskin ja lasken ituperunani jo pian multaani kasvamaan? Luotanko siihen, että lämpöni pysyy minussa ja kesä on jo koittanut? Vai odottelenko vielä hetkisen, jotta voisin turvallisin mielin kylvää ne multaani tietäen, että lämpöäni niille ainakin riittää. Luottaen tulevan satoni antavan runsaasti ja ruokkivan minua taas pitkälle ensi talveen.

Entä jos kokeilisin lämpöäni jo muutamalla ituperunalla? Malttamattomana voisin odotella hiukopaloja niistä makoisista muutaman ituperunan syntyvistä poikasista. Kylväen loput perunat vasta, kun niillä on turvaa tasaisemmasta lämmöstä turvassa paleltumiseltani.

S.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *