Tieto ja Totuus

Onko tieto totuutta? Ja onko totuus tietoa? Voivatko totuus ja tieto olla sama asia? Voiko tieto muuttua totuudeksi? Entä voiko totuus muuttua tiedoksi? Miten totuuden ja tiedon erottaa toisistaan? Vai voiko niitä erotella muulloin, kuin vaan silloin, kun lausuja itse haluaa käyttää niistä vain jompaa kumpaa sanaa puheissaan?

Kuinka paljon tiedosta kuuluu ottaa omakseen ja pitää totena? Vai onko kaikenlainen tieto tarkoitus ensin kyseenalaistaa ja ottaa vastaan epätotuutena? Ja antaa tietosi lisääntyessä muodostaa sinuun totuuden itsestään, tiedostaan?

Miten paljon totuudesta pitää kuulla tiedon omaisena ehdottomana varmuutena? Vai pitääkö totuutta alkujaan nähdä ollenkaan tiedon kaltaisena varmuutta huokuvana asiana? Onko toisen totuus varmempi totuus, kuin sinun totuutesi? Onko sinun totuus sinulle aina ensisijainen totuus sen kantajana ja vaalijana?

Kenen totuus sitten on eniten totta? Vai onko kaikkien totuus saman verran epätotta, vain osittaista totuutta? Onko silloin totuus ja epätotuus lähestulkoon sama asia? Riippuen kummalla tavalla kuulija kykenee sitä kuulemaan. Näin kuulijan päättävän haluaako kuulla lausujan totuudesta itselleen epätodet asiat vai totuudelliset asiat. Vai valitsematta pyrkien kuulemaan niitä molempia?

S.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *