Vapauksia rinnasta

Mitä on vapaus? Oletko sinä juuri nyt vapaa? Tunnetko sinä vapaana ollessasi erilaisia tunteita vai oletko vapaa ainoastaan, kun et tunne mitään? Onko kaikki elossa oleminen vapaata? Pitääkö vapaus tiedostaa ja nähdä voidakseen olla vapaa?

Kun olemme vapaita, miltä kaikelta me todella olemme vapaita?

Voitko sinä tehdä päätöksiä sanoen olevasi vapaa jos kykenet tiedostamaan valintojesi hyvät ja huonot puolet? Oletko vapaa jos joudut valitsemaan vähemmän pahan tai enemmän hyvän? Näkemättä kumpaakaan vaihtoehtoa itsellesi hyvänä. Vai oletko kiistämättä, kuin vankina valinnoillesi joihin koko ympäristösi ja tuntemasi ihmiset vaikuttavat. Ja niihin valintoihin nekin joita et tunne, voivat vaikuttaa. Onko vapaus silloin ainoastaan paikka minne voimme pyrkiä matkustamaan, pääsemättä kuitenkaan ikinä perille asti? Onko meidän siltikin tarkoitus pyrkiä vapauteen?

Onko vapaus kenties sitä, että saat olla vapaa tunteista jotka siinä hetkessä olisivat sinua voineet riepotella? Mutta itsestäsi oppineena olet ehkä kyennyt saavuttamaan itsessäsi tilan, mielen rauhan, missä toisten provosoiva käytös ei saa sinussa enää sijaa tunteille. Ja olet vapautunut tunteista. Mutta entä jos olisitkin halunnut sen hetken tuntea, mutta siihen hetkeen kerätty ymmärrys läheistesi käyttäytymisestä ja itsestäsi ei saa sinussa hereille enää minkäänlaista tunnetta. Ja tunnet olevasi tunteeton, lähes eloton.

Tai onko vapaus sitä, että saat itse päättää miten asiaa lähdet läheisesi kanssa käsittelemään ja mitä mieltä siitä olet? Onko vapautesi siinä, että voit olla valitsematta ja olematta mitään mieltä, täysin vaihtoehtoisten mielipiteiden ja totuuksien saavuttamattomissa? Kuunnellen näin toisten mielipiteitä ja kysellen jatkokysymyksiä sinun korviisi epäymmärrystä tihkuvista totuuksista, valitsematta kuitenkaan mitään totuutta sille asialle mikä keskustelua herätti. Myöntymättä ainakaan kenenkään toisen totuudelle, ollen vapaa luomaan oman totuutesi.

”Vapauden tempo kutkuttelee rytmissä tuntematonta, kuin unta”

S.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *